Pages

6 September 2013

HatYai : Chang Puak Camp

Assalamualaikum.....

hahhaha jangan marah hari nie ada masa sikit nak update belbagai cerita maklumlah bagi aku berblog nie bermusim hihi ada masa rajin nak baca je n jengok2 je ada masa rajin nak megupdate sedangkan tak perlu pun nak kongsi kan...n ada masanye jugak malas padahal dah ingat dah nak buka blog.

ha ok2 pada yang tak tahu lagi tentang holiday aku ke hatyai tu boleh baca dulu kat sini ek Backpacker Travel HATYAI - part 1 ...tak kisah kalau tak nak baca pun hihihihihi saja je bagi tahu.

ok Destinasi pertama ada lah Chang Puak Camp - kem gajah..untuk naik gajah yang merupakan destinasi tarikan terbaru di HatYai..agak teruja sebab sebelum ie memag tak penah naik gajah.



ok dah sampai Nampak kan.....



Entrance
Ha Nampak pun dah menarik kan jom...kita masuk dalam.
Terdapat pelbagai pakej yang di tawarkan dengan harga yang berbeza seperti :
  • Elephant Trekking melalui kawasan kampung dan merentas sungai : THB500 (per person)selama 30min
  •  ATV Driving : THB500 per person - 40 minit
  •  Foot Massage : THB250 per person
  •  Memanah       : THB150  per person (10 arrow)
so setelah melihat harga aku n Mr abu pilih untuk naik gajah je memandangkan kami tak penah merasa lagi kan..n kat tempat tiket tu jugak ada staff yang jual pisang sebakul untuk kita bagi makan pada gajah nanti harga 100 bath untuk sebakul.tak lah bakul besar..bakul kecik je lah padan lah dengan harga Nye kan.so kami ambik satu untuk bagi makan pada gajah nanti..wah Nampak macam pencinta gajah dah kan.....so excited..ok buat makluman semua aku tak dapat nak ambik gambar banyak sangat sebab takut bila dah berada kat atas gajah tu.tinggi giler...ha memag rasa tak stabil kecut perut gak lah..jadinya ada lah beberapa keping je tu pun di bantu oleh pemandu gajah tersebut hihihihi thank u very much.. gajah yang bawak kami bersiar2 tu nama nya 'ann' berumur 25 tahun dan sedang preggy 8 bulan....huwaaaaa kesian kan adoi..tp orang tu cakap "it's ok ...it's ok don't worry" ha ahahha sorry lah gajah...walaupun sedang menunggu kelahiran tp tetap kuat n rajin hehhehehe.... perasan ketika tu memag bedebar serius takut bila tgok gajah yang besar errr....bismillah jom layan pic2 yang ada..


ok nie pic waktu mula2 naik..serius takut terhuyung hayang
     
ok Ann sangat pandai bergambar kan " see pose kaki dia"

ok dah makin berani n best

hehhehehehe thanks to Mr pemandu gajah"lupa nk tanya nama sapa"hehhehehe
ok selesai naik gajah n bagai makan pada ann tu kami dihidangkan dengan sedikit buah2han n air n pic yang telah siap dihias dengan frame yang sangat cantik...harga bg setiap frame 200 bath satu frame so kami ambik 1 untuk dijadikan kenangan.......

hidangan tq

so nie lah muka happy Nye bila dapat naik gajah....n tuk tuk Abg Mail yang bawak kami bersiar pada hari tu....cantik dan selesa....



so next destinasi Ice Dome.......kbai...esok smbung ek nak balik keje dah....



Backpacker Travel HATYAI - part 1

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia..

fuhh bersawang2...lama tak entry kesibukan memanjang....anyway banyak sangat benda yang nak diceritakan.tp tak payah lah dah lama, basi dah hihihihihi yang hangat2 skung nie nak kongsi lah cerita pasai pi Hatyai baru2 nie.ok before ge travel tempat yang kita tak penah pergi better kita search lah sikit apa yang patut yang menarik tentang tempat yang ingin dituju supaya tak lah kita terlalu blur nanti ye.

1 Sept 2013 - fly to hatyai...yeah!!!cuti 4H 3M ..apa pun tetap happy sebab sepanjang keje dah nk 2 tahun tak penah ambik cuti macam nie sebab nak berholiday.akhirnye.....fly with airasia......so dari umah naik kete je n park kat airport lcct ye selama ke hatyai...ok lah rm16/per day..tapi tempat parking agak jauh and memerlukan anda2 berjalan kaki yang membuat kan terasa jugak lah kepenatannye..

Dari Lcct to Hatyai hanya megambil masa selama 1jam 15 minit..tu pun tak sampai masa yang dijangkakan.sampai lebih awal dengan selamatnye.Hatyai gan Malaysia tak jauh beza pun cuma masa kat sana lewat sejam dari jam di Malaysia.so waktu samapi tu jam kat tangan aku baru pukul 1 lebih pm...so kat sana bru kul 12 lebih...

sampai2 je kami memilih untuk naik van je berbanding teksi.so dari Hatyai airport nak ke Bandar hanya 12 km. 100 bath per person. means Rm10 hinggit je lah sorg..ok lah van pun selesa siap antar smpai depan hotel lagi..sampai2 je kami check in dulu n rehat2 jap sementara nak pikir apa yang nak dibuat..dlm kul 3 waktu Hatyai kami pun turun ke lobby n cari tempat makan...alhamdullilah lorong yang kami duduk tu adalah lorong muslim yang majoritinya beragama islam.tak perlu nak pening2 n berjalan jauh keluar je dari hotel terus Nampak satu restoran nie "Shah Alam Seafood" wah nie dah cukup bagus...paling best ada wifi memandangkan masalah line yang dihadapi.hum so sempat lah online jap....tp tetap nk line phone sebab nk call sorang driver tuk tuk nie yang disyorkan dari sorang blogger - http://jarimanistravel.blogspot.com atau lebih dikenali sebagai JM..untuk bawak kami berjalan nanti tp HAMPA...

memandangkan hanya di Lcct je kami menjamah makanan so memag perut lapar lah waktu tu..tengah2 makan ada sorang brother nie datag n katanye nak ambik pic kitaorg nak masuk dalam facebook katanye.??????agak pelik tp bunyi macam orang Malaysia.rupa2 Nye tu lah owner restoran tu Abg Zul dari Shah Alam..ha memang bestlah teruslah beborak panjang....dlm masa yg sama Abg Zul kenalkan kami dengan sorang driver Tuk Tuk Abg Mail...disebabkan hari yang kami sampai tu hari ahad memang cantik sangat lah untuk terus berjalan2 sebab Abg Zul kata hari isnin dan selasa ada beberapa tempat yang wajib dikunjungi bila datang ke Hatyai tutup...so kami pun bersetuju lah pergi terus selepas makan dengan Abg Mail walaupun sebenarnya aku nak Mr Sucheep yang bawak kan.. Abg Mail kenakan bayaran 1000 baht untuk ke 5 tempat hum agak mahal kan tak sama dengan harga yang JM dapat bila gan Mr Sucheep but nak buat macam mana jalan je lah...bayaran macam biasa bayar bila kita dah selamat sampai ke hotel.

Next Entry destinasi pertama yang aku ge waktu kat Hatyai Chang Puak Camp.



together ke hatyai
 

25 July 2013

Blog dah berabuk!tetiba nk kongsi benda nie :(


Assalamualaikum...............

sebenarnya memang dah lama sangat tak update blog nie...payah kat umah tak de internet ada wifi pun kadang2 je bila anak buah bawak datang rumah...so nak menjadikan cerita memang selalulah guna pc office nie tok mengupdate segala bagai yg aku nak cerita.....ha sebelum lupa..... SELAMAT BERPUASA SEMUA....hahahahahahahahha baru nk wish kan ha Nampak punya lah sibuknye sekarang tau...hari nie nak share sikit satu tulisan nie....nie pun aku jumpa waktu aku walk blogger orang lah.....baca smpai habis tau...jadikan pengajaran



Ibu, Kenapa Benda Itu Memotong Tangan Adik? Ibu Tolong Adik Bu..artikel ini cuma rekaan, Tetapi impaknya sangat kuat sehingga boleh menitiskan air mataIbu, Kenapa Benda Itu Memotong Tangan Adik? Ibu Tolong Adik Bu..

Bulan 1: Ibu, panjang adik cuma 2 cm, tapi adik sudah ada dalam badan ibu.. Adik sayang ibu , bunyi degupan jantung ibu menjadi musik terindah yang menemani adik di sini..
 
Bulan 2: Ibu, adik dah boleh merasa jari jemari, di sini terasa hangat bu, nanti kalau adik dah keluar, ibu janji nanti kita main sama-sama ya..
 
Bulan 3: Ibu, biar pun adik belum tahu jenis jantina adik, tapi apa pun adik harap ibu & ayah bahagia apabila adik dilahirkan.. Jangan menangis ya bu kalau ibu menangis, adik juga ikut menangis..
 
Bulan 4: Ibu.. rambut adik dah mula tumbuh, adik dah boleh menggerakkan kepala ke kiri dan kanan..
 
Bulan 5: Ibu.. tadi jumpa doktor ya, doktor cakap apa..? Αpa benda D&E tu bu.? Αdik takkan di apa-apa kan ya bu..?
 
Bulan 6: Ibu jumpa doktor tu lagi ya..? Bu, tolong bagi tahu doktor tu, adik di sini sihat-sihat saja ..! Tapi kenapa doktor tu masukkan benda tajam..? Benda tajam tu mula memotong rambut adik, bu tolong adik, adik takut.. Benda tajam tu pula memotong kaki adik, sakit bu..
Walaupun adik dah tiada kaki, adik masih ada tangan yang boleh memeluk ibu.. Bu, kenapa benda itu sekarang memotong tangan adik, ibu tolong adik.. Adik janji tak akan nakal-nakal dengan ibu..
Tapi, biarpun adik sudah tiada tangan dan kaki, adik masih ada mata dan telinga untuk melihat senyuman ibu, mendengar suara ibu, tapi .. Benda itu sekarang sudah mula memotong memutuskan leher adik, ibu.. Maaf bu.. Berilah adik kesempatan hidup, adik sayang ibu, adik teringin nak memeluk ibu..
 
Bulan 7: Ibu, adik di sini sihat-sihat saja, adik dah berjumpa dengan Tuhan di Syurga, Tuhan telah mengembalikan semua organ tubuh adik yang dipotong benda tajam itu.
Tuhan telah menyuruh bidadari menjaga, memeluk, memegang tangan, mengendong adik dengan lembut, dan lalu Tuhan membisikkan, memberitahu apa itu D&C.. Kenapa ibu tetap melakukannya..? Kenapa ibu tak nak bermain dengan adik..? Αpa salah adik bu..?
Ibu bertaubat ya, semoga Tuhan menempatkan ibu di sini, nanti kita main-main disini, dan jangan lupa ajak ayah juga ya bu..


Berfikirlah sebelum melakukan sesuatu. Ingat Allah S.W.T..
sedih kan...hum....k lah bye2 assalamualaikum......




12 June 2013

Assalamualikum & Salam 1 Malaysia

Hai..morning.ok saja nk say hai sambil2 lap sawang yang ada kat sni hahahhaha kesian serius keadaan sangat mencemburui aku untuk mengEntry blog sendri huh.....tapi begitu lah keadaannye sangat sibuk semenjak dua menjak nie. maklumlah aku n staff yang lain dapat bos baru perempuan ok diulangi "perempuan" sngat serius orang nye from Australia kau. Berbuih2 lah mulut nie nak bercakap omputih gan dia..ok sebenarnya dia warganegara Malaysia tp lama menetap kat sana so dah lupa lah kononnya cakap melayu kita. serius lah! tp tak lah kesah sangat ok dia cina hahahahha kalau melayu tu hum "mak carut dalam twitter kau" hahahhq giler. may be bos baru aku nie memag dia kurang cakap melayu  n madam baru aku nie makcik kepada bos besar aku ok hum..so semua staff cuak2 ah kan bak kata kerani kat hotel aku nie 'ini hotel sudah jadi macam penjara o...I bannyak taku dia punya muka banyak serius ma' ye lah makcik bos besar katakan. itu yang membuatkan tak berapa best sangat.. Aku macam biasa lah dapat bos baru tp tak tahu lg dia tu orang yang macam mana. may be nie first training tok aku terima bos baru pada masa akan datag.hahha berangan jap.. ok mesti terpinga2 n meyampah kan..benda lah yg aku dok membebal sensorang nie kan. ha aku syok sendiri je time entry blog hahhaha....disebabkan lama tak Entry banyak cerita yang aku nk cerita nie..

ok last month,aku dapat interview gov...Penolong Pegawai Tadbir N27.tak tau lah dapat ke idak so skung memag lah hati nie berdebar debar menunggu keputusan yang akan keluar pada bulan 7 nie..of course lah berharab sangat tuk dapat jawatan tu ye lah umur dah semakin meningkat memg berharab lah dapat kerja kerajaan nie.walaupun gaji kecik tp tak pe bila dah tua nanti aku ada pencen..hahahahahha

ok lg satu. penting!skuang pulak makin kerap lah aku kena jumpa pakar atas masalah obesity yang menimpa diri aku nie...doc bg aku makan ubat kencing manis..ok perhatian aku TAK DE kencing manis ok tp tak tahu lah napa ubat tu yang aku dapat..

ok bye tetiba xde mood nak taip.....syuuuu bos aku dah masuk office lah sat lg dia tgok cctv aku dok main internet lak ok bye.....ishhhh bye..nanti ek sambung lg...da..................As salammualaikum..

19 May 2013

kesian BLOG aku....

Assalamualaikum...

Tetiba rasa kesian kat blog aku..lama tak jenguk mula2 dulu beria sangat kan kesian....kerja pagi hr nie banyak pulak bendanye nk buat...hari2 pun macm tu asal keje je buzy gayanye lah.padahal dh 2 pagi aku dok buat benda hapa entah gan budak saiful nie..dok layan KEEK orang .buzzzzzzz

k lah betul2 tak de masa nk entry lama2 wei..but 1 thing I really miss u blog muuuaaahhhh ....sorry sangat sebab lama tak jenguk daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...... *_*

22 March 2013

Taman NERARA BELUM,Perak

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia

Salam Jumaat semua...(cisss macam ada je yang mengentry blog aku nie kn) whatever janji suatu hari nanti aku boleh jadikan ini sebagai kenangan dalam hidup bila tua2 nanti *kalau dipanjangkan umur leh lah aku baca n tell kat anak2 kan cewah berangan jap kan hheheh ok tak silap aku last week majalah 3 yang kat tv3 tu ada cover pasal Hutan Negara Belum...di Perak.Hutan yang tertua n masih terjaga dari segala nilai.

ok bercerita pasai tu ianya bermula dari aku tengok majalah 3 tu lah coz sebelum nie tak pernah pulak tahu pasal taman negara tu ok apa yang menarik minat nie ialah tempat tu sangat nice tau than aku teringin lah sangat nak kesana....nak rasa dan menikmati apa yang ada disana..ketenangan dengan keindahan ciptaan Allah.

Dari portal rasmi Majlis Daerah Gerik...terdapat banyak info tentang hutan lipur Belum nie atau lebih dikenali sebagai Taman Negeri Royal Belum....apa yang aku dapat kongsikan disini Hutan Belum ialah: Hutan Hujan Tropika. Luas kawasan bagi hutan simpanan ini dilaporkan meliputi seluas 290, 000 hektar. Hutan Belum ini dibahagikan kepada bahagian atas dan bahagian bawah. Bahagian atas hutan belum ini ditutupi oleh 117, 500 hektar kawasan hutan yang tebal dan memasuki sempadan Thailand-Malaysia. Kawasan hutan yang luas ini boleh dianggap seperti tembok semulajadi dan "gazette" sebagai zon keselamatan/ selamat. Taman simpanan Belum dan Temenggor dibiarkan tumbuh meliar kerana Kerajaan Perak telah memutuskan untuk mengekalkan kawasan tersebut sebagai simpanan semulajadi bagi tujuan penyelidikan. Bahagian atas hutan belum merupakan 90% yang belum diteroka manakala bahagian bawah umumnya dilitupi oleh hutan sekunder. Memang merupakan kawasan yang amat luas untuk menjalankan penyelidikan!!!

Terletak di utara hujung Perak, pelancaran taman royal belum menandakan "major milestone" dalam pemuliharaan sejarah negara. Sebagai taman terakhir di semananjung yang akan dibuka kepada umum untuk pelancongan, rancangan pengurusan taman secara terperinci menjadi isu yang amat penting.ok macam yang majalah 3 tu cakap Hutan belum nie mendapat nama dari seekor belalang besar yang menghuni hutan ini dan mengeluarkan bunyi Belum, belum, beluuuummm! Oleh itu, hutan ini telah diberi nama Belum.

ha kalau nak diceritakan terlalu banyak lah pulak kan tapi yang pastinya memang nampak best kan..hum banyak pakej yang ditawarkan salah satunya pakej yang macam nie tp nie contoh je tau ye lah tempat pelancongan mcm tu pricnye boleh berubah2 dan pastinya boleh mencecah ribuan ringgit.

yang kat bawah nie adalah contoh pakej yang ditawarkan di Rainforest Resort,harga aku pun tak pasti berapa

 Terokai Hutan Hujan DiRaja Belum di Belum Rainforest Resort, Perak


  • 3H/2M penginapan di bilik Superior untuk 2 Dewasa
  • Set/Buffet Sarapan Pagi Harian di Hornbill Restaurant
  • Trekking Petang/Malam atau lawatan di sekeliling Pulau Banding. (Boat Cruise)Tertakluk kepada syarat. (Minima 5 orang)
  • Aktiviti Kayak Buluh (Bamboo Rafting)
  • 30% diskaun untuk aktiviti riadah yang ditawakan di Belum Rainforest Resort
  • “Welcome Mocktail” untuk 2 orang di Tor Tambra Rainforest Bar
  • 15% diskaun untuk minuman di Tor Tambra Rainforest Bar

Peluang menerokai Hutan Rimba DiRaja Belum yang berusia lebih 130 juta tahun di Belum Rainforest Resort. Juga dikenali sebagai diantara hutan simpan yang terbesar, dan belum lagi disentuh kehijauannya.
Tasik Banding yang mengelilingi pasti menawarkan pemandangan hijau yang amat cantik dan mendamaikan kepada setiap pengunjung. Anda juga berpeluang untuk melihat habitat haiwan yang terdapat disini secara lebih dekat serta melihat sendiri lebih daripada 3000 jenis spesis flora dan fauna.
Berikut adalah beberapa pakej yang ditawarkan:
TEROKAI BELUM
  • Menerokai Hutan Hujan DiRaja Belum
  • Menjejaki bunga Rafflesia
  • Mengunjungi penempatan Orang Asli di Sg Kejar
  • Menjelajahi ke kawasan Sira Gajah “Salt Lick” di Jenut Papan
  • Menikmati makan tengahari sambil berkelah di Air Terjun Sg Ruok

      DENAI TEMENGOR
    • Menerokai Hutan Belum
    • Menjejaki bunga Rafflesia
    • Menikmati makan tengahari sambil berkelah di Air Terjun Sg Enam

    LALUAN RAFFLESIA
    • Menerokai Hutan Belum
    • Menjejaki bunga Rafflesia
    • Mengunjungi penempatan Orang Asli.

    MEMANCING
    • Aktiviti memancing di Tasik Belum – Temengor
    • Pengunjung digalakkan untuk membawa peralatan memancing sendiri
    • Untuk aktiviti ini, pengunjung digalakkan untuk menempah seminggu lebih awal

    MENJELAJAH BANDING DI WAKTU MALAM
    • Menerokai dan menikmati panaroma indah hutan Pulau Banding di waktu malam.
    • Waktu tempahan tamat pada pukul 4:00 petang.
    • Minima 2 orang untuk setiap sesi jelajah.

  • hum best kan  memang teringin sangat nak berhoneymoon kat sini tau....tak kisah lah dalam hutan pun tp aktiviti yang ada kat hutan Belum tu betul2 mencuri hati nie hahhahahaha mesti romantik kan....hope suatu hari nanti dapat lah kaki nie melangkah kesana...amin


13 March 2013

Tempat kerja

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia

Al-fatihah buat Wira Negara yang tumpas semalam dan buat semua Wira2 Negara yang Gugur..

pagi2 tadi rasanya macam nk Entry tp buzy lah pulak buat check out lah buat invoice lah check payment lah dan macam2 lah lagi so tgah hari time2 orang lunch nie baru berkesempatan...bg aku sebagai FO (Front Office) nie kalau time keje sorang tak de maknanya perkataan Lunch tu..bukan dapat ge pun. yelah sapa lak nak jaga konter kan hehehehehhe...xde keje hr nie,tetiba rasa nk cita2 sal tempat kerja aku.hum tak lah kerja bagus sangat aku hanya seorang  kuli, kuli kepada tokey2 cina.seorang front office berjaya hahahhahah ok hum tp nie lah rezeki aku selama ne.. boleh lah walaupun tak bergaji besar tapi aku ok je rezeki dr Allah..Syukur..

Kalau tgok kawan2 kerja semua best2..tu lah orang kata kan rezeki masing2...cuma satu je yang tak berapa best kerja kat hotel nie..PAYAH sangat nak cuti nak2 time orang lain cuti means hari sabtu n ahad jangan harab lah nk cuti walaupun dah apply awal coz katanya 40% dalam setahun je diaorang boleh bg staff cuti time sabtu n ahad...ha masalahnya aku nie kadang2 banyak lah sangat aktiviti yang dijalankan padi hari tersebut huh leceh betui....jadi kadang2 terpaksa lah aku bohong sunat tok cuti pda hari tersebut hahahha ada rezeki lulus kalau nak buat spoiii tak lulus lah.

ha nie lah tempat keje aku...TRAS MUTIARA HOTEL,BENTONG PAHANG..........

ha nie adlh view dr depan kecik je hotel nye
Hotel Reception :tempat dimana disinilah aku dok kerja
Corridor Walkway
eg: room queen bed
eg: room Twin bed
toilet cantik lg biasa hotel baru kan
Ha betui2 xdak keja kan dok promote tempat kerja...mai2 datang check in hotel baru tak baru lah tp stay new look hehehheheh xpe lah aku tak malu pun aku seorang front office je... sekian hehehhehe
ok babaiiiiiii...

11 March 2013

First ENTRY for MARCH

Assalamualaikum..........& Salam 1 Malaysia

hai!!!sebelum memulakan apa yang nk dimulakan al-fatihah untuk wira2 negara yang tekorban di Lahad Datu..semoga allah tempatkan mereka dikalangan orang2 yang beriman...

 ok....da 11 march pun tapi baru hr nie nk Entry nak cita apa pun tak tahu banyak jugak yang jadi..yang ok dan yang tak ok..yang penting dah march cepat je masa berlalu kan....memandangkan sibuk sngat skung dengan keje memang tak sempat lah sangat..coz kat tempat keje je aku boleh entry pun *guna pc office.. memang terbaik lah kan Internet pun laju hehehehehhe.kat umah payah nk entry maklumlah pakai henset bb je sush nak meceloteh n mencurahkan perasaan di sini huhuhuu.on9 je yang boleh tu pun kalau bis ada lagi hahhaha.ka lah xde benda nak cita.nak sambung keje pagi nie pun keje nye nak check out kan guest je so tak lah buzy mana kabaiiiiiiiiiii.... *_*

28 February 2013

Assalamualikum & Salam 1 Malaysia...

Tengah2 malam macam nie tetiba nak bercakap soal cinta huh over....hahhah tak lah saja2 je lah nak cakap tapi tak tahu macam mana..soal hati dan perasaan susah untuk diterjemahkan dalam bentuk bahasa cuma mudah difahami diri yang merasa je kan.. hum apa pendapat korang??sekarang semuanya nak "Bercinta selepas Kahwin"..bagus memang bagus...aku pun teringin jugak sebenarnya **nak jugak...

hum tahu kan status aku yg menjadi permasalahan besar pada diri nie..macam mana pulak nak cakap tentang bercinta selepas khawin kan...haha xoxo......=_=.

Aku seorang yang gemar bersosial dari dulu hingga sekarang....may be sekarang kurang sedikit dan lebih berjaga2 dalam segala hal untuk menjaga percakapan orang sekeliling dari mengata.tapi tentang hati dan perasaan......Tapi TIPU lah kalau aku kata aku tak de keinginan untuk bercinta, dicintai dan mencintai **nk rasa macam dulu2)....but bukan aku sorang je semua orang akan rasa macam tu right? perasaan ingin bercinta lumrah sebagai manusia,dicipta bernafsu, berperasaan dan mempunyai keinginan..kita hanya manusia biasa.

Masalah nye sekarang nie tak de apa pun cuma nak mengenali seseorang tu perlukan masa so macam mana nak bercinta selepas khawin kan.tapi  disebabkan ingin mengenali sebelum berkahwin tu lah kadang2
lebih menjurus kepada bisikan syaitan..macam aku katakan tadi kita hanya manusia biasa..tu yang takut tu.
jadi apabila kita berkenalan atau dirisik oleh seseorang tu,kita perlu tahu sedikit sebanyak sikap dan karakter diri seseorang tu.sebab tu lah Rasulullah saw sendiri menyuruh kita bertaaruf..dan pada masa yang sama dan ketika tu jugak lah rasanya kita kena tengok pada diri orang tu ada tak karakter yang kita mahukan means ciri2 lelaki idaman kita lah hehehheh so kalau ada tak jadi masalah untuk setuju je lah kan.
bukan memilih tapi kena ingat lah orang yang akan kita terima tu adalah orang yang akan hidup bersama kita.

Tapi AWAS....sebelum membuat keputusan besar dalam hidup kita,istikarah lah kepada Allah terlebih dahulu supaya keputusan yang kita buat tu bakal diambil dari pertunjuknya **aku rasa macam nak suruh mak n bah buat sekali)..bukan atas dasar hawa nafsu semata-mata. "Jika benar 'dia' utk kita, jangan berhenti untuk terus memohon supaya dipermudahkan segalanya.....Insaallah Allah tu Maha mendengar. keserasian tu lebih mudah dicapai jika kita berada di bawah redha Allah.

Yang ditakutkan Bila syaitan tu menghasut....jika baru bercinta dihasutnya supaya 'lebih mengenali', nak suruh buat maksiat lettew. jika sudah buat keputusan untuk berkahwin, dihasutnya supaya timbul salah faham, nak halang kita 'saling mengenali' secara halal lettew. syaitan sangat benci melihat anak adam berumah tangga kerana periuk nasi utama mereka akan 'basi'.cepat dan telus selepas diijab qabulkan kerana kita berdua sudah berada di landasan yang betul.

Timbul pula soalan "kalau tak mengenali, macam mana nak tahu serasi ke tak?". tanya pula pada diri sendiri, "nak kahwin kerana apa? suka-suka? nafsu? sebab orang lain kahwin jadi kita pun kena kahwin? mengisi kekosongan dihati? atau kerana Allah?". jika jawapannya adalah kerana Allah, inshaAllah rasa tanggungjawab dalam diri itu akan menserasikan kita. sekali lagi perlu diingat, character dan chemistry, dua perkara yang berbeza.
see...hum memang sukar nak difahami....aku rasa macam mengalaminya sekarang..oppps...!!!! syuuuuu senyap2,ye betul bila nk membuat keputusan tu tetiba rasa errr sukar nak cakap takut salah but dalam masa yang sama macam betul...dalam masa yang sama jugak sedih err bg aku aku tahu alasannya.hum complicated....

Suami adalah segala galanya selepas Allah dan Rasul saw.....jika dulu rasa cinta antara aku dan dia hanya sementara dan hanya sepanjang itu je jodoh kami.....dan sekarang mungkin dah jodoh untuk aku dan dia selama-lamanya insaallah.....jika benar buat apa lagi bazirkan Cinta kepada lelaki lain kalau akhirnya nanti yang bakal sehidup semati, bersusah senang dengan kita adalah suami kita.... dan betul lah kata2 dari seorang blogger tu bahawa tidak sewajarnya kita memberikan sedikit pun rasa cinta kita kepada lelaki lain sedangkan nanti yang menanggung DOSA kita adalah suami kita..

Insaallah mudah mudahan segalanya dirahmati olehNYA.....rasa Cinta dan Sayang aku tak pernah pudar untuknya hanya Allah yang tahu...dan pada rahmatnya jika benar dengan izinya dia adalah Jodoh ku Terima Kasih ya Allah.....seseorang yang memahami dan dapat terima diri ini dengan adanya..Insaallah

Bicara Hati:
Rohayu Sohor
1.27am

18 February 2013

BAHAYA BEDENGKUR semasa tidur

Assalamualikum & Salam 1 Malaysia

Pagi tadi  bagun je dari tido terus mata nie tgok tv MHI (Malaysia Hari Ini) tajuk yag dibincangkan bahaya bedengkur semasa tido...hum disebabkan tido depan tv pagi tadi dapat lah dengar tanpa bangun dari tilam tok basuh muka dan sebagainya terus je tgok tak nak ganjak2 kau..tak senonoh!...bukan apa baru tahu yang betengkur nie bahaya dan sejenis penyakit jugak....

Tetarik sngat nak dengar sebab nya diri nie memang kuat lah sangat betengkur tau.mana tahu? hum tentu2 lah mak aku yang do serumah gan aku tu yang habaq mai kat aku hahhaha mak memang 'benggang' kalau aku tido dulu dari dia katanya tak dapat tido bunyi dengkuran aku kuat tau....kadang2 yang lucunya baru je letak kepala terus bunyi....tak tahu kenapa boleh bedengkur sekuat tu dulu tak pulak tido bedengkur nie.tapi semenjak badan dah semakin sihat dan membesar nie GEMUK aku memang bedengkur bagai nak rak kau.
so kat sini nak lah aku share sedikit sebanyak tentang persoalan tentang dengkur nie,

Bahaya berdengkur ?Berdengkur sering dianggap tabiat melucukan dan terlalu lazim dalam kalangan masyarakat kita kini, namun tahukah anda berdengkur sebenarnya gambaran awal seseorang itu bukan saja berhadapan masalah dengan pasangan dan kualiti kehidupan tetapi juga masalah kesihatan yang serius.

Tabiat berdengkur berlaku apabila seseorang mengeluarkan bunyi bising semasa bernafas sewaktu tidur. Ia disebabkan saluran pernafasan separa tersumbat di bahagian hidung atau kerongkong, menyebabkan getaran lelangit lembut dan otot kerongkong yang menghasilkan bunyi. Terminologi perubatan untuk masalah ini disebut ‘steator’.

Masalah ini biasanya dikesan menerusi diagnosis pakar perubatan dari segi sejarah pesakit atau pasangan tidur yang kerap mempunyai masalah untuk lelap akibat terganggu.

Pesakit berdengkur juga boleh mengalami gejala mengantuk pada waktu siang, sakit kepala, keletihan, kelesuan, perasaan cepat marah, kerap bangun malam, masalah penumpuan dan kurang daya ingatan. Paling membahayakan sekiranya pesakit senang tertidur semasa memandu terutama ketika perjalanan jauh atau sedang menunggu di simpang lampu trafik.

Menurut Pakar Bedah Otorinolaringologi Hospital Columbia Asia, Bukit Rimau, Dr Mazita Ami, punca berdengkur disebabkan saluran pernafasan separa tersumbat sewaktu tidur terutama sewaktu tidur nyenyak dan ia boleh dipengaruhi pengambilan alkohol atau ubat-ubatan sebelum tidur.

“Saluran pernafasan tersumbat boleh berlaku pada bahagian hidung atau kerongkong atau kedua-duanya sekali. Oleh itu kehadiran tisu tonsil atau adenoid yang besar, polip hidung, tulang hidung yang bengkok dan pesakit yang berlebihan berat badan dan mempunyai leher pendek dan besar akan meningkatkan risiko masalah berdengkur,” katanya.
Masalah berdengkur boleh dikaitkan dengan masalah tidur serius dikenali ‘sleep apnea’. Ia berlaku apabila pesakit berhenti bernafas lebih daripada 10 saat sewaktu tidur (apnea). Apnea pula boleh berlaku berulang kali sewaktu tidur dan menyebabkan pengurangan kandungan oksigen dalam darah pesakit.



Jelasnya, ‘sleep apnea’ yang tidak dirawat boleh membawa masalah darah tinggi, sakit jantung, angin ahmar, glaukoma dan sebagainya. Kerana itulah juga masalah berdengkur lazimnya dialami pesakit lelaki dalam lingkungan usia 30 hingga 60 tahun terutama yang mempunyai masalah berat badan berlebihan.

Adalah penting bagi pesakit mendapat nasihat pakar untuk mengetahui sekiranya mereka mempunyai masalah ‘sleep apnea’. Masalah ini mempunyai beberapa tahap serius mengikut hasil kajian tidur yang dijalankan ke atas pesakit di makmal tidur di hospital atau di rumah pesakit sendiri.

Menerusi kajian ini, pakar akan dapat mengesan kekerapan ‘apnea’ semasa tidur kerana semakin kerap berlaku ‘apnea’, semakin serius tahap penyakit itu dan kesannya kepada kesihatan pesakit.

Rawatan untuk masalah berdengkur bergantung kepada punca yang dikenal pasti. Pembedahan boleh dilakukan untuk merawat masalah saluran pernafasan sempit seperti tisu tonsil yang besar, polip hidung dan sebagainya. Sekiranya berkaitan dengan ‘sleep apnea’, rawatan ‘continuous airway pressure’ adalah antara yang berkesan.

Pesakit yang obes juga dinasihat untuk mengurangkan berat badan.

Tegasnya, berdengkur bukan masalah lazim yang patut diterima bila umur meningkat. Ia boleh membawa masalah ‘sleep apnea’ yang serius dan memudaratkan kesihatan pesakit. Mereka yang mengalami masalah tidur bersama gejala mengantuk waktu siang, sakit kepala, keletihan dan masalah emosi perlu mendapatkan nasihat pakar perubatan.

Langkah pencegahan dengkur.

1. Mengurangkan berat badan sekiranya mengalami masalah berat badan berlebihan.
2. Elak pengambilan alkohol atau ubat yang memberi kesan mengantuk sebelum tidur.
3. Memilih posisi tidur secara mengiring.
4. Mengamalkan jadual tidur yang tetap setiap hari.
5. Mendapatkan rawatan bagi hidung tersumbat atau ruang kerongkong yang sempit.



Malu...memang malu tau nak2 bila tido umah orang macam mana lah agaknya kan??hum cmfm terkezut besar orang dengar...errrr tabiat apa kah ini.hum MASALAH betul memang masalah. kena cari jalan nie... nk kuruskan berat badan tu yag sush..hope one day dapat lah hilang masalah dengkur aku nie....

shuuuhhhhhhshuuuhhhh    plz Go AWAY........



16 February 2013

Untungnya Wanita

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia....

ada sarang spider...hahhaha lama tak update blog kesian.buzy dengan kehidupan seharian..banyak benda nak cerita tapi tak tahu nak mula dari mana..so tak payah cerita lah kan.hehhehehehe.saja hr nie nak share sikit info yang diperolehi dari fb seorang BFF..nak cerita panjang pun tak guna kan hehhehehe

~ UNTUNG NYA WANITA ~

1.) Dia bekerja dengan Allah jadi 'kilang 'manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh.. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.

2.) C...uti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang , sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosa-dosanya.. lahir saja bayi, seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga..

4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa- dosa suami dia tak tanggung.

5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

6.) Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA ~ wallahua'lam..

Sumber : Mama & Baby Comel Penmerah
See More

Allhamdullilah diri ini jugak seorang wanita.....subhanallah indahnya kan..Terima kasih Ya Allah menjadikan aku seorang Wanita.
-Rohayu Sohor- 

28 January 2013

My@Pc SAVE for GAZA

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia

pagi yg indah,penat tapi seronok...insaallah semuanya akan lebih diberkati today..mood memang nak mengupdate blog hehehhe mana tak nya seronok meyertai event club baru2 nie ke Teluk Intak weiii first time jugak dalam hidup nie sampai ke sana......Buat yang dah tahu dan yg dah penah entry blog aku.dulu aku ada cerita tentang satu club kereta yg aku telah join untuk mengisi masa lapang aku.ok pd yg tak tahu, club yg aku join tu ialah....KELAB PEMILIK KERETA PERDANA MALAYSIA (MALAYSIA PERDANA CLUB) ATAU LEBIH DIKENALI DENGAN NAMA MyPC MERUPAKAN KELAB KERETA YANG MEMENTINGKAN KEKELUARGAAN,KEBAJIKAN DAN KECERIAN DIANTARA AHLINYA.moto club yg menarik minat aku untuk turut serta nie lah sebabnya Kekeluargaan,Keceriaan & Kebajikan.. hum untuk maklumat lanjut pd yg berminat boleh lah klik kat link yg aku sediakan tu so korang boleh dapat segala maklumat kat situ...
www.myperdana.com
26 Jan 2013 & 27 Jan 2013..........
ok baru2 nie seperti tarikh diatas aku dan Family MyPc yg lain berKonvoi ke Teluk Intan Perak untuk Event Perlawanan Bola Sepak Amal Tabung Palestin...walaupun sibuk dengan urusan masing2 club masih prihatin dengan masalah nie...aku berbangga dengan club....bila buat program macam nie memang best dapat eratkan siraturrahim antara ahli club....seronok dapat berkonvoi tu yg penting. Biasalah bila berkonvoi aku antara yang exctd tau maklumlah jarang dapat berkonvoi gan diaorg bila dapat join pehhhh memang syook tau....
pagi tu kami semua berkumpul kat RnR Rawang sebelum bertolak...perjalanan alhamdullilah semuanya selamat walaupun ada jentera ahli yg mengalami sedikit masalah tapi semua selamat disebabkan kerjasama dari ahli2 memang TERBAIK beb! konvoi kali nie alhamdullilah kete aku sihat2 je.

perjalanan berjalan lancar dengan bantuan marshall club...memang terbaik tak dapat dinafikan lagi setiap kali event macam nie mereka adalah orang yang sangat cekap dan bagus dalam menjalankan tugas untuk memastikan konvoi selamat sampai dan trafik teratur je.seronok hum berangan jugak nak dok dalam kete marshall hehehheheh berangan je lah mana tak nya laju weii kete diaorg lagi pun aku suka benda2 macam tu kalau lah ada duit nak jugak bg kete aku jd macam tu.....cuma skung kete aku tu buruk n standart2 je..... jadilah kan dari tak de hehehehhee

Tak silap aku lebih kurang 70 biji jugak kenderaan yg dapat join event nie...memang ramai so bila ramai nie biasalah kan hehehhehe adalah yg membuatkan aku geli hati sikit..dari kl sampai teluk intan memang best konvoi bergerak sama je....info jelas sangat,bila dah sampai tempat org mesti kena ikut cara orang kan hehehhehe hum normal lah kan.kami tido kat sana Pm event sediakan tempat tinggal yg sangat selesa.ha aku bawak mak sekali tau hehehhehe cool kan mak pun nampak happy waktu join event..hum harab nanti dapat lah lg join event macam nie.......

stiker Event
Regroup sebelum bertolak ke teluk intan
media car yg sentiasa TERBAIK!!!
menara condong
perlawanan bola sepak pd belah petgnya
with mak tersayang
ehemmmm>>>>hehehhehe
My@Pc Family Fun kan...
kaum ibu n anak2 My@Pc yg turut serta menjayakan event
stiker event..TERBAIK kan!

 ha amacam..hehhehehe tu je lah yg dapat aku share sedikit sebanyak.....Event yg best semua Terbaikk sangat fun n mudah mudahan dapat lg turut serta konvoi yg lain di next event insaallah....

Kekeluargaan,Keceriaan & Kebajikan.. :)

Rohayu Sohor.




22 January 2013

MemilikiMU

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia

Bila berbicara soal hati dan perasaaan memang tak sapa yang akan faham.kecuali diri sendiri..Entry blog takde apa jugak yang nak diceritakan tapi stay entry sebab apa?for me Blog as a Dairy.dairy kita selain daripada dairi yg kita tulis kat buku tu blog pun sama jugak.selain meluahkan apa yg kita rasa..kesedihan .kegembiraan suka duka pada allah yang sentiasa tahu akan diri kita,.Bila meluahkan maybe akan lega sikit apa yang kita rasa..lumrah manusia bila ada masalah mesti nak ada tempat meluahkan apa yg terpendam kat hati kan..selain kawan2 n family Blog aku rasa paling terbaik..ya....Like BFF or whatever lah kn.

Tak semestinya bila kita cerita masalah kita pada kawan2 or sapa2 lah kan masalah kita akan selesai atau pun kita akan rasa lega kadang2 lagi bertambah kusut kalau salah tempat megadu...lagi pun tak kan kita nak bebankan kawan2 kita gan masalah or perasaan kita kan...lebih baik meluahkan pd sesuatu yag tak pandai nak berkata2...but kadang2 kita perlukan someone yg boleh bg pandangan or pendapat pada kita tu pun kalau rasa memerlukan.

Berbalik pada soal hati dan perasaan memang sukar nak diterjemahkan....betullah kata orang kegembiraan dan kesedihan akan sentiasa bersilih ganti dalam kehidupan seharian kita... 
secara jujurnya aku tak pernah ok dengan semua nie..kadang2 tak faham n tak reti dah nak kena buat apa? perlu buat apa??

Ku mencintaimu sepenuh hatiku
Memilikimu anugerah untukku
Meskipun ku tau
Tak pernah kau menjadi milikku

Mencintaimu sepenuh jiwaku
Memiliku bahagia untukku
Namun kau tak tahu
Hatiku hanyalah untukmu

Meskipun kita berbeda
Namun ku ingin kau mengerti bahwa
Sebenarnya ku tak pernah mampu
Jauh darimu
kan..memang susah nak cakap...tapi tu lah aku tak pernah ok dengan semua nie.........................................
tahu korang tak kan faham!!!semoga allah membuka hati nie untuk lebih redha dengan apa yg berlaku.
MEMILIKI MU ANUGERAH UNTUK KU.
TERIMA KSIH YA ALLAH....SYUKUR kepada mu walaupun hanya sementara memilikinya.

Rohayu Sohor

14 January 2013

Card Credit

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia.

hai guys....hari nie isnin 14012013.stay macam hari2 yang lain sama gak tak tahu apa nak buat selain ge kerja, balik tido n ge kerja semua..udahnya macam tu lah hari2. hari yang berikutnya stay sama. bila tak kerja nak kerja ye lah bila tak kerja mana nak dapat duit kan.besar panjang macam nie tak kan mak abah nak tanggung lagi. malu weiii..n tak kan lak nak pau abg2 aku yang dah ada family n anak2 yang perlu ditanggung tu kan.ha kau!

apa nak buat pun tak tahu hari2 sama je..kerja 8jam sehari. tido lebih 8 jam sehari dok melepek kat umah lebih kurang 8jam jugak hehehhe dah cukup sehari. macam orang tak pandai bergaul ohhh bukan apa penat nye badan bila kerja siang malam nie kan..
hum eh esok ada airasia FREE SEATS kan wah syook kan kalau dapat booking.sehari je tu comfm berebut sakan orang menempahkan nak ge holiday murah n berbaloi2.ha aku!!!dapat ngok web je lah hahhahaha nak booking macam mana kad credit tak de susah jugak kan.tapi aku tak nak pakai kad credit tak mampu lagi rasanya nak jadi salah seorang orang yang berutang disebabkan kad credit nie..

Card Credit....macam best je kalau ada kan senang tak perlu nak bawak cash banyak2 tapi tu lah tak mampu lagi hehehhehe teringin!!! memang lah tapi awak tu keje hotel je ha nak berkad kredit bagai berangan je lah)(*#)Q%&^#%&%$ so..macam mana nak booking tiket esok hahahha tak pe lah bukan rezeki lagi gamaknya. tapi hari tu sempat lah jugak booking waktu airasia buat promosi ujung tahun lepas. Destinasi ....Biarlah Rahsia..... nanti aku update ek huhuhuhu.cuma masalahnya skung nie nak booking hotel, kalau aku yang kerja hotel nie paling senang rasanya bila kita buat booking online from http://www.agoda.com
agoda.com
booking.com
http://www.booking.com harga tak lah mahal mana sama je kalau kita walk-in pun.But xde credit card susah lah nak buat booking.

Hum..Pinjam kad credit orang lain tok buat booking je boleh ke ek??hum entah apa2 Debit card pun tak boleh guna.tak kan nak buat booking semata2 nak ge buat credit card memang tak lah kan.oh pening!! ada pendapat tak dari korang2 yang selalu ge holiday ke luar negara?bagi tau sikit.please hihihihi tak tahu sama ada lebih better ge walk-in or better buat booking dulu untuk memudahkan percutian maklumlah nak ge negara orang nie rasanya better booking dulu kan.hum tak de keputusan lagi...
**hari nie harga memang cantiklah kalau dapat booking skung..just nengok2 je lah dah tak de card credit nie.

dalam kebinggugan..
@_@ Rohayu Sohor.

8 January 2013

PASTEL.> warna Tema 2013

Assalamualaikum.

kat entry lepas rasanya ada cakap yg ada perkara lagi yang mesti nak disharekan lagi kan. so nie bendanya...pasal warna.ha bukan apa biasalah kalau dah namanya pompuan tu ada je lah bendanya kan. tahun baru mesti colour pun baru ok apa yang aku tahu selepas klik2 kat google tahun nie warna2 tema tok 2013 adalah colour2 pastel atau pun colour2 masam..

kat sini aku ada share satu blog nie  http://www.jumiesamsudin.com sangat best pada korang yang nak wedding ke bertunag ke or apa2 ke ada lah sikit idea tok dapatkan colour tema korang k. lagi pun kat web tu banyak sangat pendapat dan cadangan yang diberikan. atau pun korang boleh je search kat google tu warna 2013 cmfm keluar...



ok kat atas tu adalah contoh2 warna tok tahun nie ok tahun 2013..kalau aku colour untuk tahun nie kalau dilihat-lihat agak mengemari dan menyukai colour hijau tu hijau zamrud.cantik. hum kuning pun cantik gak ha lagi satu yang monaco blue tu pun cantik hehhehehe.semua pun cantik tapi colour2 tahun nie nampak lebih simple tp ada tarikannye yang tersendiri kan patut lah colour masam...hum huhuhu
ok lah sampai ketemu lagi k kikikikiki....kbai WAssalam. :)


Tentang Cinta

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia

hai u all pe khabar.anyway hari nie tetiba pulak nak sharing gan u all tentang Cinta wah jiwang gitu kan.no!no!no! bukan apa time keje malam macam nie lah banyak sangat masa aku nak membuzy kan diri gan blog nie.

Diterjemahkan dari buku MEN FROM MARS,WOMEN FROM VENUS.ia menjelaskan FAKTA kenapa LELAKI dengan PEREMPUAN asyik bergaduh,kenapa lelaki EGO dan perempuan agak EMOSIONAL. sharing is caring kan so aku bg tau lah nie apa yang aku baca fakta mengenai lelaki.

1. Lelaki tertarik dengan Wanita bukan daripada rupa paras,tetapi daripada segi kekemasan penampilan dan kematangan perempuan tu.

2. Bila lelaki cakap, "saya tak faham lah dengan awak ni" maksudnya dia tidak memahami sikap anda bukan diri wanita sendiri.Cara wanita berfikir tak sama seperti lelaki.

3. Lelaki boleh angau dengan senyuman seorang wanita *jadi rajin2 lah senyum,but senyum tu biarlah ikhlas.

4. Perkara 'sensitif ' bagi lelaki bila teman wanitanya selalu menceritakan perihal bekas kekasihnya.

5. Jangan Cabar lelaki dengan mengapi-apikan tentang sesuatu,mesti dia mahu buktikan jugak. jadi cabar lah mereka untuk benda-benda yang akan mendatangkan mafaat kepada anda.

6. Bila lelaki berkata " tinggalkan saya seorang diri " itu bermaksud "saya harab awak boleh ada di sisi dan menemani saya".

7. Lelaki tidak akan memilih wanita yang 'gedik' sebagai isteri kerana mereka tetap mengutamakan wanita yang sopan santun.

8. Bagi lelaki sayang itu tidak diluahkan dengan kata2 tetapi lebih dengan memberi perhatian dan ambik berat tentang seseorang wanita itu.

9. Kadang2 lelaki tiada keputusan muktamat.

10. Lelaki kebayakkannya suka wanita yang pandai masak dan buat kek.

11. Jangan prejudis dan berprasangka terhadap lelaki berkenaaan cinta.Bila dia tahu wanita percaya dia, lelaki akan menjadi begitu serius dalam perhubungan.

12. Lelaki pun menangis bila ada sesuatu yang meyentuh hatinya. **ok so sweet kan huhuhuhuhu

13. Bila lelaki menelefon wanita atau ingin memualakan perbualan,soalan pertama yang lazimnya akan ditanya " tengah buat apa? sibuk ke? atau awak dah makan ke? "

14. Sebelum mempercayai seseorang lelaki,ujilah dia dahulu. tetapi jangan berpanjangan, bimbang dia Bosan dan anggap wanita tidak percayakan dia.

15. Lelaki BENCI kekotoran di bajunya walaupun kotoran tersebut kecil sahaja. Namun tidak semua lelaki begitu kerana ada jugak lelaki yang tidak kisah kelihatan begitu.

16. Lelaki akan cuba membelikan barang yang selalunya wanita suka walaupun kadang-kadang tersalah beli.

17. Bila lelaki katakan " awak nampak cantik " tu bermaksud dia suka anda begitu.

18. Bila lelaki mintak peluang kedua untuk betulkan kesilapannya, berilah ia ruang. Tetapi pastikan dia tidak melakukan @ megulangi perbuatan yang sama.

19. Lelaki punya banyak masalah tersimpan yang tidak terlihat daripada pandangan mata kasar.

20. Dalam perbualan jika lelaki tiba-tiba terdiam, wanita perlu katakan sesuatu.

21. Lelaki juga suka wanita yang Penyayang.

22. Bila betul-betul Serius dalam perhubungan, seorang lelaki akan menyayangi wanita lebih daripada apa yang anda jangkakan, dan juga lebih daripada cara anda menyayangi lelaki tersebut.

ha.jelas kan..ada betulnya juga bila dikaji2 dan ditanya2 kepada beberapa kawan lelaki mak jemah ye hihihihihihi kadang2 kita sebagai wanita rasa sesuatu perkara tu tak patut tapi kadang2 lelaki akan rasa biasa2 je. so relax kan.hum so pandai2 lah jaga hubungan kalian kalau dah jodoh tak kemana kan.
mak jemah nie pun pandai sharing je,kadang2 tak faham jugak perangai lelaki nie.
ok lah nanti kita jumpa lgi kat next entry k may be ada lagi benda yang mak jemah nak share kan .
bye...wassalam.

4 January 2013

Rezeki Anak.

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia.

sejak akhir2 nie rajin pulak rasanya diri nie mengEntry blog nie...maklumlah macam2 cerita skung.tak kira lah pasl diri sendiri or pasal orang lain. yang pastinya sebab aku berblog nie adalah untuk melepaskan kerinduan pada seseorang,melepaskan geram.kesedihan .keseronokkan dan info yang aku rasa nak kongsi gan korang tak kira lah info tu berguna or tak..blog aku nie tak lah ramai yang mengEntry tapi tak pe aku buat untuk diri sendiri. dan kawan2

Hum semua orang nak anak..kenapa pulak aku cakap macam tu ye hum sebabnya aku ada terbaca satu entry nie tentang sepasang suami isteri yang dah lama nak kan cahaya mata tapi masih belum ada rezeki..tp tu lah Allah tu maha adil maha menentukan tak kira dari segi apa pun..korang mesti tahu kan tentang kes2 pembuangan bayi..terlalu banyak dah berita pasal nie tak habis2 apa jenis manusia lah yang sanggup buat macam tu..hari nie punya paper ada lagi cerita @kes tentang pembuangan bayi..tapi alhamdullilah nasib bayi tu dijumpai oleh orang yang benar2 inginkan anak..aku nak letak pic tapi entah kenapa tak boleh pulak so aku share je link tu k.. http://www.hmetro.com.my/articles/2013010405150020130104051500/Article

apa lah dosa bayi tu..pikirlah...manusia..pikirlah..tolonglah jangan jadi manusia yang tak berotak yang tak beri kemanusiaan.binatang pun sayangkan anak....entah lah aku rasa bukan aku sorang je yang geram dan cakap macam nie tapi semua orng yang berhati perut akan cakap macam nie..tapi manusia yang buat macam tu memang gelap hatinya agaknya.semoga bayi itu selamat bersama keluarga angkat barunya dan semoga encik tu dipermudahkan kehidupannya......
**rasa nak jumpa gan orang2 yg buang bayi tu lempang laju2 n jerit kat telinga dia yang dia tu KEJAM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...